KAPCSOLATI ELAKADÁSOK

Egy párkapcsolatban többféle elakadás is előfordulhat, amely krízist jelenthet. Néhány példa:

Kommunikációs problémák: A pár tagjai közötti félreértések, a nyitott és őszinte kommunikáció hiánya, vagy az érzések és gondolatok elfojtása.

Bizalmi kérdések: A bizalom hiánya, féltékenység, bizalmatlanság, vagy a múltbeli sérelmek hatása.

Intimitás hiánya: A fizikai és érzelmi intimitás hiánya, amely eltávolodáshoz vezet a partnerek között.

Elköteleződési problémák: Az egyik vagy mindkét partner nem tudja vállalni az elköteleződést, vagy fél attól, hogy elveszíti a szabadságát.

Konfliktuskezelési nehézségek: A párok nem képesek hatékonyan kezelni a konfliktusokat, ami gyakori veszekedésekhez és negatív kölcsönhatásokhoz vezet.

Szerepek és elvárások: A partneri szerepekkel és elvárásokkal kapcsolatos feszültségek, amelyek elégedetlenséget és frusztrációt okozhatnak.

Hűtlenség: Az egyik partner megcsalja a másikat, ami súlyos bizalmi kérdéseket és érzelmi fájdalmat okoz.

Egy pszichodráma csoport segíthet a párkapcsolati krízis kezelésében az alábbi módokon (fontos megjegyeznünk, hogy a pár két tagjának külön csoportba kell járnia):


Biztonságos környezet: A pszichodráma csoportos foglalkozások során a felek egy biztonságos és támogató légkörben oszthatják meg érzéseiket és gondolataikat.

Kommunikációs készségek fejlesztése: A pszichodráma során a pár tagjai megtanulhatják, hogyan kommunikáljanak hatékonyabban, érthetőbben és őszintébben a párjukkal.

Empátia és kapcsolatteremtés: A pszichodráma segítségével fejleszthetik az empátiát és a kapcsolatteremtő képességeket, ami elősegítheti a kölcsönös megértést és támogatást.

Konfliktuskezelési stratégiák: A pszichodráma segítségével új konfliktuskezelési stratégiákat tanulhatnak meg, amelyek segíthetnek a problémák megoldásában és a párkapcsolati harmónia helyreállításában.

Szerepjáték: A pszichodráma során a szerepjáték alkalmazása lehetővé teszi a felek számára, hogy megértsék egymás nézőpontját és érzéseit, ami segíthet a kölcsönös megértésben és az együttérzésben.

Önismeret és önreflexió: A pszichodráma segítségével a felek jobban megismerhetik saját érzéseiket, motivációikat és viselkedésüket, ami elősegítheti a személyes fejlődést és a kapcsolat javulását.

Megküzdési stratégiák: A pszichodráma segítségével a párok megtanulhatják, hogyan kezeljék a stresszt, a frusztrációt és az érzelmi feszültséget, ami hozzájárulhat a párkapcsolati stabilitáshoz.

Csoporttámogatás: A pszichodráma csoportos foglalkozásokon a párok olyan támogatást és megerősítést kaphatnak más pároktól, akik hasonló helyzetben vannak, ami segíthet az önbizalom növelésében és az új megoldások megtalálásában.

Terápiás sikerélmények: A pszichodráma során a párok sikerélményeket szerezhetnek a terápia során, ami növelheti az önbizalmat, az önbecsülést és a gyógyulás érzését.


A pszichodráma csoportos foglalkozások hatékony eszköznek bizonyulhatnak a párkapcsolati krízis kezelésében. Azonban fontos megjegyezni, hogy minden pár eltérő, és a pszichodráma hatékonysága a pártól és a specifikus problémától is függ. Sokszor csak a pár egyik tagja kezd önismereti munkába, vagy nem egyszerre kezdenek csoportba járni, azonban ez is olyan új dinamikát vihet a párkapcsolatba, ami kimozdítja a párt a holtpontról.

A pszichodráma egyik előnye, hogy jól kombinálható más terápiás módszerekkel, például a pártanácsadással vagy a támogató csoportokkal, hogy hatékonyabb eredményeket érjen el a párkapcsolati krízis kezelésében.


Amennyiben szeretne közvetlenül a csoportvezetővel beszélni, az alábbi elérhetőségeken teheti meg:

DÁVID ZSÓFIA
+36 20 466 1583
david.zsofia@pszichodrama.eu