KIÉGÉS

A kiégés olyan állapot, amely hosszan tartó, túlzott stressz és túlterheltség következtében alakul ki. A kiégés érzése általában a munkahelyi környezetben jelentkezik, de érintheti az ember más életterületeit is. A kiégés jellemzői közé tartozik a kimerültség, a cinizmus, az érzelmi elszigetelődés és a csökkenő szakmai hatékonyság.


A pszichodráma segíthet a kiégés feldolgozásában és kezelésében több módon is:


Biztonságos környezet: A pszichodráma csoportos foglalkozások során a résztvevők egy biztonságos és támogató légkörben oszthatják meg érzéseiket és gondolataikat a kiégésről és annak hatásairól.

Stresszkezelés: A pszichodráma segítségével a résztvevők megtanulhatják, hogyan kezeljék a stresszt és a túlterheltséget, valamint új megküzdési stratégiákat sajátíthatnak el.

Érzések feldolgozása: A pszichodráma során a résztvevők kifejezhetik és feldolgozhatják a kiégés miatt tapasztalt érzéseket, mint például a düh, a frusztráció vagy a tehetetlenség.

Önismeret és önreflexió: A pszichodráma segítségével a résztvevők jobban megismerhetik saját érzéseiket, motivációikat és viselkedésüket, ami elősegítheti a személyes fejlődést és a változásokat.

Munkahelyi konfliktusok kezelése: A pszichodráma segítségével a résztvevők felismerhetik és megoldhatják a munkahelyi konfliktusaikat, amelyek hozzájárulhatnak a kiégéshez.

Határok kijelölése: A pszichodráma során a résztvevők megtanulhatják, hogyan állapítsák meg és tartsák tiszteletben saját határaikat, ami segíthet a munkahelyi és magánélet közötti egyensúly megteremtésében.

Csoporttámogatás: A pszichodráma csoportos foglalkozásokon a résztvevők támogatást és megerősítést kaphatnak másoktól, akik hasonló helyzetben vannak, ami segíthet az önbizalom növelésében és az új megoldások megtalálásában.

Életmódváltás: A pszichodráma során a résztvevők megtanulhatják, hogyan érjenek el egy egészségesebb életmódot, amely elősegíti a testi-lelki egyensúlyt és csökkenti a kiégés kockázatát.

Szerepjáték: A pszichodráma szerepjátékai lehetővé teszik a résztvevők számára, hogy különböző szituációkat és megközelítéseket próbáljanak ki a kiégés kezelésére, ami segíthet a problémák megértésében és új megoldási lehetőségek feltárásában.

Terápiás sikerélmények: A pszichodráma során a résztvevők sikerélményeket szerezhetnek a terápia során, ami növelheti az önbizalmat, az önbecsülést és a gyógyulás érzését.


A pszichodráma csoportos foglalkozások hatékony eszköznek bizonyulhatnak a kiégés feldolgozásában és kezelésében.

Amennyiben szeretne közvetlenül a csoportvezetővel beszélni, az alábbi elérhetőségeken teheti meg:

DÁVID ZSÓFIA
+36 20 466 1583
david.zsofia@pszichodrama.eu