SZORONGÁS

A szorongás egy természetes érzelem, amelyet akkor tapasztalhatunk, amikor aggódunk, feszültek vagy nyugtalanok vagyunk. Általában akkor jelenik meg, amikor valaki úgy érzi, hogy veszélyben van, vagy nehéz helyzetben találja magát. A szorongás segíthet felkészülni a kihívásokra és megvédeni magunkat a veszélyektől.

A szorongás akkor válik kórossá, amikor olyan erős, hogy megnehezíti a mindennapi teendők elvégzését, és negatív hatással van az életminőségre. Tünetei közé tartozhatnak a fokozott aggodalom, állandó félelem, pánikrohamok, alvászavarok, vagy a szokásosnál nagyobb mértékű testi tünetek, mint például gyors szívverés vagy izzadás.

A pszichodráma pozitív hatással lehet a kóros szorongásra az alábbi okokból kifolyólag:

  1. Biztonságos környezet: A pszichodráma csoportterápia biztonságos és támogató légkört teremt, ahol a résztvevők megoszthatják a félelmeiket, aggodalmaikat és érzéseiket, anélkül, hogy elítélő vagy ítélkező reakcióra számítanának.

  1. Megértés és elfogadás: A csoportos munka lehetővé teszi a résztvevők számára, hogy megértsék és elfogadják egymás szorongásait, ezáltal csökkentve az izoláció érzetét és erősítve a közösségi támogatást.

  1. Szerepjáték: A pszichodráma során a résztvevők szerepjátékokon keresztül próbálják meg megérteni és feldolgozni a szorongásukat. Ezáltal új megközelítéseket és viselkedési mintákat tanulhatnak meg, amelyek segítségével kezelhetik a szorongásukat.

  1. Önreflexió: A pszichodráma lehetőséget nyújt az önreflexióra és az önismeret növelésére, amely hozzájárulhat a szorongás megértéséhez és kezeléséhez.

  1. Kifejezés és feldolgozás: A kreatív és spontán tevékenységek segítségével a résztvevők kifejezhetik és feldolgozhatják a szorongásukat, ami segíthet abban, hogy ne érezzék magukat annyira elfojtva vagy tehetetlennek.

Összefoglalva, a pszichodráma segít a résztvevőknek jobban megérteni és kezelni a szorongásukat, miközben erősíti a közösségi támogatást és az önbizalmat.

Amennyiben szeretne közvetlenül a csoportvezetővel beszélni, az alábbi elérhetőségeken teheti meg:

DÁVID ZSÓFIA
+36 20 466 1583
david.zsofia@pszichodrama.eu