Mi az a pszichodráma?

A pszichodráma élményközpontú, cselekvésen alapuló, a játékot előtérbe helyező csoportterápiás módszer, amely az önismeret mellett segít megtapasztalni a változás, változtatás lehetőségét, és azt, hogy a változás mi magunk vagyunk.

Spontaneitást, az egymásra figyelést, a közelség élményét adja, emellett mélyebb félelmek, elakadások és veszteségek feldolgozásának lehetőségét is.

Mi történik egy pszichodráma csoportban?

A csoportban egyéni vagy csoportjátékok során testileg, érzelmileg átélve vizsgálhatod szerepeid (például anyaszerep). Gyorsan és célirányosan találhatóak meg és gyógyíthatóak a régi hiányok és sebek. A cselekvés szabadon alakíthatóvá válik, és megszabadulva a régi viselkedésmintáktól, úgy formálhatod önmagad, amilyenné valójában válni szeretnél.

Csoportos vagy egyéni önismeret?

A csoportos önismeretnek nagy előnye az egyéni terápiával szemben, hogy megtapasztalható egy támogató és elfogadó közösség ereje.
Átélheted, hogy semmilyen probléma vagy seb nem csak téged érinti, más is hasonlóakkal küzd. A csoport elfogad és megtart, örömeidben és fájdalmadban is érzed, hogy itt nem vagy egyedül. Sokszor az egyéni terápiát csoportossal egészítik ki, és fordítva is előfordul.

Mivel foglalkozunk?

Kis létszámú pszichodráma csoportfoglalkozásokat és önismereti workshopokat szervezünk Budapesten. Törekszünk arra, hogy a csoporttagok közötti dinamika a lehető legideálisabb legyen, ezért mind a csoport, mind a workshop esetében minden jelentkezővel előzetesen elbeszélgetünk.

A pszichodráma csoport a legtöbb terápiás módszerhez hasonlóképpen egy hosszabb távú elköteleződést igényel: a meghirdetett foglalkozások akár másfél évig is tarthatnak. Az önismereti workshop rendszerint egy-két napos, rövidsége okán így inkább arra alkalmas, hogy az egyén megtalálja a számára krízist jelentő területeket; illetve hogy felmérje, valóban a csoportterápia-e számára a legmegfelelőbb módszer az elakadások leküzdésére.

Akikkel együtt dolgozunk

Csoportvezetőink tapasztalt, a Magyar Pszichodráma Egyesületnél regisztrált szakemberek.

Pszichodráma vezető, mentálhigiénés szakember

Pszichodráma vezető, pszichiáter, pszichoterapeuta

Pszichodráma asszisztens

Pszichodráma vezető, egyetemi adjunktus, alkalmazott egészségpszichológiai szakpszichológus

Pszichodráma vezető, tanácsadó szakpszichológus